LEREN LEREN Methode

Visueel leren leren in 1 dag!

Als je naar het middelbaar onderwijs gaat ben je vaak niet goed voorbereid op leren. Hoe werken je hersenen eigenlijk als het gaat om concentreren en onthouden? Welke technieken kun je gebruiken om te leren? Hoe ga je bij het leren om met een eventueel leerprobleem? Juist bij dyslexie, AD(H)D, ASS, HB en Beelddenken biedt visueel leren vaak uitkomst. Je maakt gebruik van jouw talenten als creativiteit en grote verbeeldingskracht. De LEREN LEREN Methode is hierop geënt. Overigens leert elk kind veel van deze training, onder andere omdat het voor iedereen goed is om bij leren ook gebruik te maken van je visuele voorstellingsvermogen.

 Functies linker en rechter hersenhelft

Onze hersenhelften bedienen ons van belangrijke functies bij leren. Als we ze allebei hiervoor inzetten tenminste! Met je linker hersenhelft leer je vooral talig, stap voor stap, luister je, analyseer je, structureer je, ben je gericht op de realiteit en details. Je rechter hersenhelft gebruik je vooral creatief, voor beeld en verbeelding, geluid, ruimtelijk denken, overzicht en waardering. Voor het leren van talen werk je normalerwijs meer met je linker hersenhelft. Je leert grammaticaregels, spelling en woordjes. Voor het leren van aardrijkskunde heb je je voorstellingsvermogen meer nodig om de gevolgen van bepaalde processen en de invloed van allerlei ontwikkelingen te kunnen bedenken, hoewel er ook van je wordt verwacht dat je het geleerde goed kunt verwoorden op een toets. Bij wiskunde bijvoorbeeld, lees je eerst een verhaaltje voordat je de som gaat uitwerken. Je hebt ook hier dus beide hersenhelften nodig. De linker om het verhaaltje te lezen en de rechter om vervolgens met inzicht de som op te lossen. Voor leren heb je dus je beide hersenhelften nodig!

 Hoe leer je met je linker- èn rechter hersenhelft?

Hoe zorg je er nu voor dat je beide hersenhelften gebruikt bij leren? Door al je zintuigen: horen, zien, voelen, ruiken en proeven te gebruiken. Combineer je het gebruik van je verschillende zintuigen met leren, dan bevorder je hiermee het onthouden. Op verschillende manieren informatie verwerken zorgt voor meer verbindingen in de hersenen namelijk, waardoor je linker en rechter hersenhelft ook beter kunnen samenwerken. Je hebt waarschijnlijk wel de ervaring opgedaan dat als een leraar een voorwerp laat rondgaan tijdens de les dat je even mag vasthouden, je een filmpje laat zien of je een proefje laat doen, je je dit tijdens het leren voor de bijbehorende toets, nog goed kunt herinneren.

 LEREN LEREN Methode 12+

Op school leren we veel talig. De leraar vertelt en jij luistert. Bij de LEREN LEREN Methode wordt er veel aandacht besteed aan visueel leren. Je krijgt inzicht in je huidige manier van leren en hoe je die kunt verbeteren.Je leert op een andere manier informatie verwerken en krijgt hiervoor verschillende handvatten. Zo ook voor bewegen bij leren bijvoorbeeld. Je leert om je hersenen effectief te gebruiken op een manier die bij jou past. Voor de middelbare school is er een training van 1 zaterdag. Goed te doen dus. En je krijgt een schat aan tips en adviezen mee, naast een hele praktische kleurmethode voor het analyseren van tekst en het maken van een visuele samenvatting hiervan, in de vorm van een conceptmap. Tijdens de training maken we zo’n tekstanalyse en vervolgens een conceptmap, zodat je precies weet hoe dit in zijn werk gaat als je naar huis gaat. Plannen en organiseren wordt natuurlijk niet vergeten.

 Iets voor jou?

Kom je niet op tijd door je huiswerk heen, zit je lang boven je boeken maar heb je aan het eind van de rit weinig onthouden, heb je moeite met woordjes leren, samenvattingen maken of plannen en organiseren? Dan is de LEREN LEREN Methode 12+ ook iets voor jou. In 1 zaterdag of 1 avond leer je hoe je je cijfers kunt verbeteren en weer zin krijgt in leren, als je aan de slag gaat met de handvatten die je krijgt in deze training. Wat heb je te verliezen? Meld je snel aan op www.leeroplossing.nl!

 

“Zelfs de wijste uil is ooit een uilskuiken geweest.”

Karin

Worstelt je kind met school?

Met mijn aanpak boekt je kind vooruitgang en krijg jij meer rust!

Meer weten?

About the Author

Adviseur in leren en ontwikkelen. Praktische en methodische begeleiding bij leerproblemen voor basis- en voortgezet onderwijs. Eerder (team)coach en verpleegkundige.